Kristina Alvendal undviker dialog med rinkebybor

Pressmeddelande onsdagen den 25 november 2009
 

Borgarrådet Kristina Alvendal undviker en direkt dialog med oss rinkebybor om det före detta förvaltningshusets framtid. Istället har hon anlitat Jagvillhabostad.nu som mellanhand. Våra grundkrav -- att inte riva huset, att utreda användningsområden som bostäder, föreningslokaler, kulturhus -- ignorerar hon alltjämt. Mot rivningsplanerna demonstrerar Rinkebyhusets vänner torsdagen den 26 november klockan 17.00 på Rinkeby torg, för att sedan tillsammans gå och kräva ett ställningstagande från stadsdelsnämndens möte samma kväll.

 

Sedan långt innan ockupationen av huset har vi rinkebybor sökt en dialog med Stockholms politiska majoritet för att diskutera husets framtid. Konkreta förslag på användningsområden har lagts fram: smålägenheter, föreningslokaler, kulturhus, allaktivitetshus, samhällstjänster. Förslagen har mötts med tystnad.

 

Sedan man har vräkt oss från huset har nu Kristina Alvendal framfört ett slags indirekt bud med Jagvillhabostad.nu som mellanhand: om eventuell dialog efter att huset har rivits. Rinkebyhusets vänner kräver direkt kontakt med Kristina Alvendal och Joakim Larsson för en riktig dialog. 

 

Fastighetskontoret fortsätter att påstå att man har utrett möjligheterna att bygga om huset för bostäder. Huset måste rivas, säger de, för det måste saneras, varför det är billigare att riva och bygga nytt än att renovera. De hävdar att huskroppen har hälsovådliga halter av asbest och PCB. Om dessa uppgifter stämmer så har Stockholms stad och Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning implicit bekänt sig skyldiga till brott då de låtit hundratals tjänstemän arbeta i de hälsovådliga lokalerna under många års tid.

 

I själva verket gäller den enda utredning som gjorts ombyggnad till äldreboende. Denna kan inte tas som intäkt för att det inte går att återställa huset till det det en gång byggdes för, små bostäder som det idag råder en akut brist på. Nedre botten är dessutom väl lämpad för lokaler för föreningar och hantverkare och, som under ockupationen, mötesplats för rinkebybor i alla åldrar.

 

Vi kräver att man stoppar planerna på en rivning och tillsätter en oberoende utredning om vad som krävs för att använda Rinkebyhuset till de typer av användningsområden som vi föreslår.

 

Mot rivningsplanerna och för demokratiskt medbestämmande över sin hemort demonstrerar Rinkebyhusets vänner torsdagen den 26 november klockan 17.00 på Rinkeby torg.

 

Rinkebyhusets vänner

Rinkeby, onsdagen den 25 november 2009
rinkebyhuset.blogg.se

 

Presskontakt: Bilbo Göransson

Telefon: 0735309624


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0